Dünya’da yaşam nasıl başladı? İşte yeni teori…

Antik Hidrotermal Bacaların Yaşamın Oluşumundaki Rolü

Demir sülfür, antik hidrotermal bacalarda yaygın olarak bulunur ve Dünya üzerinde yaşamın gelişiminde hayati bir rol oynamış olabilir. Çin Bilimler Akademisi’nin yaptığı son araştırmaya göre, bu mineraller yaşam için gerekli olan temel moleküllerin oluşumuna yardımcı olmuş olabilir.

Yapılan yeni çalışmaya göre, tarih öncesi sıcak su kaynaklarında bulunan demir sülfürler, organik bileşiklerin oluşumunu katalize edebilir. Mackinawite gibi bu sülfürler uzun bir süredir bilim insanlarını cezbetmektedir çünkü modern metabolik enzimleri taklit edebilme potansiyeline sahiptir.

Demir sülfürlerin katalizör olarak rol aldığı düşünülen süreç, karbonların oluşumu açısından kritik öneme sahip olabilir. Önceki derin deniz hidrotermal bacalarına odaklanan çalışmalardan farklı olarak, bu yeni araştırma, mineral çeşitliliği, güneş ışığına erişim ve su buharı aracılığıyla karasal sıcak su kaynaklarını potansiyel bir yaşam formu olarak inceliyor.

Yaşamın Kökeni Bu mudur?

Araştırmacılar, deneylerinde manganez, nikel, titanyum ve kobalt gibi elementlerle karıştırılmış nanoölçekli demir sülfürlerin saf formunu sentezlediler. Bu numuneleri simüle edilmiş sıcak su kaynağı koşullarında hidrojen gazı ve karbondioksite maruz bıraktılar.

Çalışmanın sonuçları oldukça dikkat çekiciydi. Manganez katkılı demir sülfürler, enzimatik olmayan yollardan metanol üreterek grubun en etkili katalizörleri olarak belirlendi. Ayrıca güneş ışığının da önemli bir rol oynadığı ve milyonlarca yıl önce Dünya üzerinde yaşamın gelişiminde kritik bir faktör olduğu düşünülüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir